+7 (804) 555-10-58
forum@mref.info

Nu doar prin arhitectură: pentru crearea unui mediu confortabil este nevoie de voinţă politică, bani şi termeni de referinţă

Nu doar prin arhitectură: pentru crearea unui mediu confortabil este nevoie de voinţă politică, bani şi termeni de referinţă

În cadrul secţiunii „Mediu urban confortabil” al Forumului Economic moldo-rus au fost puse în discuţie problemele urbanistice ale Chişinăului, fiind identificate şi eventuale căi de soluţionare a acestora. Reprezentanţii autorităţilor capitalei Moldovei au relatat scopurile şi obiectivele pe care le au, au informat despre acţiunile întreprinse pentru a face oraşul confortabil pentru trai, iar oamenii de afaceri din Rusia, la rîndul lor, au prezentat informaţii vizavi de modalităţile de rezolvare a acestor probleme în Rusia.

În discursul său, arhitectului-şef al Chişinăului, Sergiu Borozan, a menţionat că oraşul are nevoie de o nouă concepţie de dezvoltare care ar trebui să rezolve toate problemele care s-au acumulat în ultimii 25-30 de ani. „Oraşul este un organism viu, care zilnic trebuie să fie asigurat, salubrizat şi curăţat pentru a crea un mediu confortabil pentru oameni, anume pentru oameni, şi nu pentru automobile. Acum este timpul de soluţionat mai multe probleme investiţionale, fără de care oraşul nu se poate dezvolta mai departe”, a declarat Sergiu Borozan.

Odată ce nu au auzit, în discursul funcţionarului informaţii concrete, locuitorii Chişinăului i-au cerut arhitectului-şef răspunsuri clare privind intenţiile concrete pe care le au autorităţile pentru a face oraşul confortabil. În apărarea arhitectului-şef a venit Evgheni Şlemenkov, vice-preşedintele PN „OPORA”, preşedintele Consiliului de Administrare a Consiliului de Administrare a Asociaţiei din Moscova a Întreprinderilor de Construcţii din Businessul Mic şi Mijlociu.

„Doriţi să primiţi toate condițiile vieţii confortabile de la arhitectul-şef al oraşului? Nu este corect, aşa ceva nu există. Arhitectura este doar un instrument care găseşte soluţii şi le realizează. Pentru a alcătui un plan real de dezvoltare a oraşului este puţin doar aspectul arhitectural. Este nevoie de voinţă politică, bani şi termeni de referinţă bine determinaţi, pentru o viaţă confortabilă înseamnă nu doar anturaj frumos, ci şi posibilitatea de a educaşi şi instrui copiii, de a lucra, de a comunica”, a explicat Evgheni Şlemenkov.

El a recomandat autorităţilor chişinăuiene să se concentreze pe programele de reconstrucţie şi reparaţie a fondului locativ, după care a remarcat că trebuie să fie abordată nu fiecare problemă în parte, ci este necesară planificarea dezvoltării complexe a oraşului concomitent cu teritoriile adiacente. „Este necesară perfecţionarea permanentă a fiecărui oraş, de aceea se impun schimbări fundamentale majore, iar acest lucru se face în cadrul unei cooperări între administraţia oraşului şi businessul mare”, a menţionat spicherul.

Despre „Oraşul inteligent”, adică despre contribuţia tehnologiilor IT în soluţionarea mai multor probleme urbanistice, în Moscova, a relatat Nikita Severinov, directorul general UDC, arhitect UDC Cloud; preşedintele Comitetului pentru Tehnologii Informaţionale a Biroului Regional Moscova al organizaţiei „Delovaia Rossia”. În acelaşi timp, el le-a sugerat colegilor din Moldova să nu elaboreze un număr mare de produse, îndemnîndu-i să folosească platforme universale unice. „Noi am văzut la Chişinău o platformă interesantă, în care am putea investi pentru a crea produse care ar putea facilita viaţa oamenilor prin soluţionarea problemelor cotidiene cu ajutorul gadget-urilor”, a menţionat Nikita Severinov.

Informaţia despre noile tehnologii a trezit interesul reprezentanţilor autorităţilor Chişinăului, care la momentul actual, se ocupă de rezolvarea problemelor urbanistice, practic, „manual”. „Avem nevoie stringentă de crearea unui centru informaţional „Oraş Inteligent”, care ne-ar asigura cu date precise, de exemplu în activităţile de fluidizare a traficului, de evacuare a deşeurilor etc.”, a declarat Alexandr Odinţov, consilierul Consiliului Municipal Chişinău. Potrivit lui, autorităţile publice municipale aşteaptă asistenţă din partea colegilor ruşi şi în elaborarea planului general urbanistic.