+7 (804) 555-10-58
forum@mref.info

Zonele economice speciale din Moldova şi-au deschis uşile pentru investitorii din Rusia

Zonele economice speciale din Moldova şi-au deschis uşile pentru investitorii din Rusia

În cadrul secţiunii „Industria. Zone economice speciale”, care a avut loc în timpul Forumului Economic Moldo-Rus, au fost abordate mai multe chestiuni de actualitate. Participanţii la eveniment au conturat problemele şi barierele, inclusiv cele politice, care împiedică dezvoltarea cooperării industriale şi au schiţat eventuale căi de soluţionare a acestora. Plus la aceasta spicherii şi oaspeţii forumului au discutat despre oportunităţile de colaborare între companiile moldoveneşti şi ruseşti în domeniul fabricării produselor  high-tech, a îmbrăcămintei, încălţămintei, a preparatelor medicale ş.a.m.d.

Despre rolul Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, despre asistenţa pe care o oferă această instituţie companiilor autohtone în interacţiunea acestora cu Rusia a relatat Natalia Calenic, vice-preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. „Anume business-forumurile şi forumurile economice s-au dovedit a fi cea mai eficientă formă de cooperare bilaterală între organizaţiile noastre. Camerele de Comerţ şi Industrie din toate ţările au nu doar menirea de a reprezenta şi a proteja interesele oamenilor de afaceri, ci şi cea de a le oferi mai multe servicii de promovare a producţiei, dar şi de a-i asista în ieşirea pe pieţele externe”, a menţionat Natalia Calenic.

Cea de-a doua direcţie importantă a discuţiilor organizate în cadrul acestei secţiuni au vizat zonele economice speciale, care au fost create în Republică în scopul dezvoltării potenţialului său industrial. Reprezentanţii părţii moldoveneşti au informat asistenţa despre rezultatele activităţii celor şapte zone economice libere, după care au trasat condiţiile de aderare la acest program pentru rezidenţi noi şi au informat despre avantajele zonelor economice libere şi însăşi Moldova pentru investitorii străini. Cazuri din practică interesante au fost prezentate partenerilor ruşi de către Marin CIOBANU, administratorul-şef al Zonei Economice Libere „BĂLŢI”.

În cadrul secţiunii a avut loc prezentarea Portului Internaţional Maritim Giurgiuleşti, care dispune de un potenţial necesar pentru dezvoltarea afacerilor şi cooperare cu companiile ruseşti. Un raport în acest sens a fost prezentat de Ala Aidov, vice-directorul general „DanubeLogistics”.

Despre eventuala utilitate pentru Moldova a experienţei Rusiei în sprijinul dezvoltării industriei şi a zonelor economice speciale i-au informat pe cei prezenţi la secţiune reprezentanţii businessului rus. La eveniment, au prezentat rapoarte membri ai Consiliului General al organizaţiei „Delovaia Rossia”, Egor Bliznov, preşedintele Consiliului de Directori al Asociaţiei de Producere «Спецтехника пожаротушения» („Echipamente speciale de stingere a incendiilor”), şi Andrei Pavlov, preşedintele Grupului de companii „ZENDEN”, membrul Consiliului General al Organizaţiei Obşteşti Ruse „Delovaia Rossia”.

Serghei Vologodski, vice-directorul Fondului pentru Dezvoltare a Industriei, a prezentat o informaţie privind organizarea, în Rusia, a activităţii Fondului şi a modului în care acesta oferă asistenţă necesară antreprenorilor. „Noi efectuăm reglementarea tuturor măsurilor de asistenţă existente pe teritoriul Federaţiei Ruse, incluzînd în acestea măsurile de asistenţă oferite mediului de afaceri de către autorităţile federale ale puterii executive, inclusiv în regiuni. Dar, în prezent, sarcina noastră principală prevede organizarea într-un singur ansamblu a tuturor mecanismelor, pentru ca această bază să fie actualizată permanent, păstrînd, totodată, cererea la aceste mecanisme”, a menţionat Serghei Vologodski.